Jak hodować zioła

Pandemiczna rzeczywistość pokazała nam, że przez brak sposobów przemieszczania się na prawdę często szukamy nowych dróg rozwoju i znajdujemy sobie nowe hobby. Wielu Obywateli polski w tym okresie czasu zainteresowało się uprawą roślin, zarówno tych ozdobnych w ogrodach, na parapetach czy na balkonach, jak i roślin jadalnych. Prawdziwą furorę robią zioła, które można uprawiać w zasadzie w każdych ustaleniach i nie potrzebujemy posiadać do tego nawet ogródka.

Taki najprostszy koperek w doniczce możemy dodać do ziemniaków czy do zupy z młodej kapusty i osiągnąć w pełni inny smak niż suszony koperek lub koper dystrybuowany w supermarkecie. We własnym zakresie wyhodowane rośliny smakują i pachną w pełni inaczej i ze stuprocentową pewnością są z całą pewnością lepsze, dlatego że są pozbawione oprysków i sztucznych nawozów, jakie w standardowej uprawie przemysłowej są stosowane na masową skalę. Lubczyk w doniczce rewelacyjny do rosołu poprawi smak różnych dań, do których go dodamy albo możemy sobie go po sezonie ususzyć lub zamrozić w pudełeczku i przechowywać przez zimę. Ta niesamowita przyprawa nada głębi każdej zupie. Uprawa tych ziół wymaga minimalnego nakładu czasu i kosztów. Sadzonka kosztuje nawet kilka pln, a wystarczy do tego dokupić większą doniczkę i odrobinę dobrej ziemi do warzyw lub ziół, a co drugi albo trzeci dzień intensywnie podlać i na tym ogranicza się cała uprawa. Żeby zioła były stale świeże i młode, należy je przycinać i pozwolić im się rozkrzewiać. Wtedy będziemy mieli ich nie tylko i wyłącznie więcej, niemniej jednak także w każdej chwili będą smaczne.
Zobacz również: koperek w doniczce.